Pages

Tuesday, June 25, 2013

Kødruskumsnusk og salat

Et af de retter jeg laver regelmæssigt - og som Theis elsker er kødruskumsnusk. Det er lidt af hvert, kød og grønt og masser af krydderier. Og super nemt at lave.


Forleden lavede jeg en rigtig god en af slagsen som jeg hermed giver videre. Sorry der blev desværre ikke taget billeder.





Ingredienser til kødruskumsnusk: 

Du skal bruge:

Hakket oksekød
bacon i tern
et løg
champignoner
frossen hakket spinat
hvidkål
kokosolie
krydderier, jeg brugte hvidløg, ørtagaard, chili, salt og timian

ingredienser til din favorit salat

mayonnaise og chilisauce
cheddarost

Sådan gør du: 


Hakket oksekød kommes i gryde med bacon og steges. Løget og champignoner hakkes og kommes i og der røres lidt rundt. Tilføj spinat og lad det være lidt. Tilføj krydderier. Hak noget hvidkål og prop i. Tag en skefuld kokosolie og kom i.

Lav din yndlingssalat og rør en chilimayo.

Server og hæld revet cheddarost over kødet. 

Tuesday, June 18, 2013

Den aften jeg lavede kødsovs og omeletsmulder.

Et eller andet sted havde jeg set mig selv servere madpandekager med lækker kødsovs spækket med grøntsager til aftensmad. Jeg havde bare glemt at jeg er utrolig dårlig til at bage pandekager. Amerikanske pandekager jo! Men ikke crepes. Og slet ikke den der omelet-agtige opskrift, jeg nu stod overfor.

Det er også utroligt hvordan jeg lige pludselig kan tro at jeg kan ændre madlavningsvaner og være vidunderkvinde med det samme. Jeg er bedst til thai og indisk. Jeg har lavet thai og indisk i mange år.

Så jeg blev meget frustreret, da jeg ikke kunne lave madpandekager. For nu havde jeg set mig selv servere lækre rullede pandekager med kødsovs og lækre curnchy grøntsager for Theis, med et overskudsagtig: Værsgo!

Men de pandekager ville ikke som jeg ville. Så serveringen blev i stedet: "Værsgo. Kødsovs og omeletsmulder. Nammenam."

Wednesday, June 12, 2013

Hvad kan man drikke på LCHF af læskedrik?


Vores allesammens gode ven sodavand -  ja den skal vi desværre til at vinke farvel til på LCHF - også light og zero produkterne.

Men der er et rigtig godt alternativ, som jeg virkelig har taget til mig, og det er usødet isthe.

Vi kender alle isthe  som det der ultra søde stads på flaske -  men det her er der ikke noget sødt i, såsom sukker og andre sukkersubstitutter eller tilsætningsstoffer.

Køb en masse forskelligt the - gerne frugt the, og en masse af det. Normalt har jeg virkelig ikke kunne drikke the uden hverken sukker, sødetabletter eller honning i, men der her glider lige ned, som saftevand og sodavand. 

Tag diverse kander I kan lave det i og lad det gerne står og trække 5-10 min. Lad det derefter afkøle på køkkenbordet i et par timer, hvorpå det hældes på flasker og lægger på køl. Tro mig, det kan sagtens drikkes uden sukker i, det smager som et glas saftevand :-)

Held og lykke 
Theis

PS: Vi er især glade for Wild Berry Zinger fra Celestial seasoning, lakridsthe og hvid the med lemon. Derudover er vi også glade for dansk vand med citron og dansk vand med blåbær. Det kan man få i Rema1000. //Martine

Monday, June 10, 2013

Sov rigtig godt

Tilføj billedtekst
Det første jeg lagde mærke til, da jeg begyndte på LCHF er - jeg sover fantastisk godt! Og det gjorde jeg fra dag 1.

Det der med at sove godt tager jeg ikke for givet


Nu har jeg haft det rigtig ambivalent med at sove. Og jeg ældre jeg bliver, jo lettere sover jeg, og så har jeg ondt et eller andet sted (armen eller ryggen eller fingeren), så skal jeg tisse, så kommer solen, så pipper fuglene, så ånder Theis mig i ansigtet, så kommer min kat og lægger sig på mit hoved og min hovedpude og spinner så det hele vibrerer, så ligger jeg og tænker på arbejdet, så får jeg en idé, så går jeg på Facebook, så er jeg sulten, og så videre.....

Sove i ét streg og at sove rigtig godt 


Natten mellem dag 1 og dag 2 på LCHF sov jeg i ét streg. Jeg vågnede op og følte at jeg havde sovet rigtig godt og dejligt og tungt.

Natten mellem dag 2 og dag 3 sov jeg næsten i et streg - og den der tunghedsfornemmelse fortsætter faktisk. jeg skal stadig op på toilettet - jeg er jo ikke en vårhare og blæren bliver mindre og mindre jo ældre jeg bliver synes jeg. Men det er dejligt at vågne og tænke: Nej hvor har jeg sovet tungt, og dejligt og godt i nat.
Nogle nætter sover jeg ikke særlig meget - jeg vågner tidligt fx. men i de timer jeg sover - sover jeg fantastisk.

Nu har jeg været på LCHF i en måned - og den måned har været den bedste sovemåned i .... ja... så længe jeg kan huske. Jeg sover fantastisk. Og det er livskvalitet for mig. 

Thursday, June 6, 2013

Når man nu er vild med Thai mad



Jeg lavede rigtig meget asiatisk mad før LCHF. Især thai og indisk. Det kan nu godt være lidt svært at kombinere med en kost der ikke er venlig overfor kulhydrater. Men når det så er sagt, vil jeg ikke lade mig slå ud. Så jeg gik igang med at tilberede rød karry. Og det gik fortrinligt.

Så her er opskrift på thai penang - LCHF style


Du skal bruge


Kokosolie
Hakket løg
2 spsk rød karry (hvis du hellere kan lide gul eller grøn bruger du det)
En til to dåser kokosmælk
mælk hvis du kun bruger en dåse kokosmælk
kyllingefilet
6 stk tørrede kaffir limeblade
hvidkål i skiver
en gulerod
hvad du nu har i køleskab af grøntsager
frosne grønne bønner
blomkål
citronsaft
evt korianderblade og fiskesauce hvis du lyster


Sådan gør du 

  • Start med at skære kylling i tern og skære grøntsager op (hvad du nu vælger at bruge - udelad dog hvidkål og bønner). 
  • Varm olien op i en stor gryde og kom løg og karrypasta i. Steg i et minut. Hæld kokosmælk i. Fyld dåsen med vand og hæld det i også. Suppler evt med mere mælk. 
  • Kom kylling og grøntsager i. Tag bønner ud af fryseret og vælg hvor mange du vil have. Knæk dem over og kom dem i. Kom limeblade i. Lad det hele simre. Kom hvidkål i og lad det simre lidt mere.


  • Tag blomkål - vurder hvor meget du vil bruge (det skal være i stedet for ris). Fx 3 dl. Kom det i foodprocessoren så det bliver hakket fint. Kog noget vand og hæld over blomkålen. Lad det trække i to minutter og siv vandet fra.
  • Smag på retten. Hvis du synes den skal være stærkere kan du tilføje lidt chili. Kom citronsaft i. Tilføj blomkål i retten og rør rundt. Voila.


Hvis du elsker korianderblade kan du hakke nogle friske nogle og komme på til allersidst. Hvis du vil tilføje fiskesauce kan du også gøre det her. 1 spsk.

Velbekomme.




Tuesday, June 4, 2013

Mandemorgenmad på LCHF


Min største frygt, da jeg startede på LCHF, var, at jeg nu intet måtte spise om morgenen. Sådan er det langt fra :-)

Vil du have en rigtig mandemorgenmad, eller vil du bare gerne forkæle din mand eller din kæreste, eller har du bare hang til god og lækker brunch, så følg med her:

Man kan lave rigtig mange lækre ting til morgenmad med LCHF - vi kan vel alle lide at gå på cafe lørdag eller søndag formiddag, og få en god gang brunch. Men den kan man sagtens lave derhjemme. 

  • En god hjemmelavet nutella, (skal helst laves dagen i forvejen) som er lavet på avokado og mørk chokolade og appelsin smager fantastisk.
  • Kanelpandekager, som er lavet på æg, piskefløde, kanel og mandler.
  • Favoritten: Æg og BACON Ummmmm
  • 1 skive nøddebrød
  • Evt noget græsk yoghurt og frisk frugt
Tip til anretning:
  • Læg 2 kanelpandekager på en tallerken, og smør dem med nutellaen, 
  • Lav en gang røræg, (byt evt mælk ud med fløde) og steg en god gang bacon, 
  • Læg det på tallerken sammen med pandekager, 1 skive nøddebrød, der er smurt med rigtig smør  
  • Lav et lille glas med græsk yoghurt, med lidt rosiner i og hørfrø, og skær lidt frisk frugt såsom æbler og pære 
  • Server med et stort glas usødet isthe (med fx frugtsmag) - det vil simpelthen glide lige ned, og mætte i flere timer.


Held og lykke, og skriv endelig hvis I har spørgsmål, også til opskrifter 
Theis

Monday, June 3, 2013

Karrysild uden brød - og om blodsukker

Her er lidt tanker omkring blodsukker og hvad der sker med det, når man er på LCHF:

Light produkter forstyrrer signaler om mæthed til hjernen

Når man følger en diæt på LCHF fjerner man stort set alt sukker fra sin kost. Det være både sukker der indgår i kulhydrater, som brød, pasta, ris - det værende det såkaldte raffinerede sukker, som vi finder i sodavand, slik og is og det er sukkersubstitutter som aspartarm som vi finder i light produkter - såsom cola zero. Grunden til at det er vigtigt at skære sukkersubstitutter fra, er at de stoffer vi finder i light produkter, forstyrrer signaler om mæthed til hjernen. Du har sikkert prøvet at spise slik eller drikke sodavand og egentlig være mæt - men du kan sagtens blive ved. Det samme har du sikkert prøvet med pasta. Resultatet er at du føler dig oppustet - og er ikke "grund mæt" og går og er lidt småsulten. Det du vil opdage når du skærer kulhydrater, sukker og sukkersubstitutter fra din kost, er at du lige pludselig kan mærke mætheden på en hel anden måde.

Egentligt har jeg nok bare et iltert temperament

Når du fjerner sukker og kulhydrater får du også kontrol over din blodsukker. Nogle oplever at deres humør ikke svinger så meget. (Det gælder desværre ikke mig. Jeg håber at Theis fortsat bærer over mig - jeg tror at jeg generelt bare har et iltert temperament.....). Mange er glade for at sige farvel til de dage, hvor man pludseligt uden grund, som sky fra en blå himmel bliver mega trist.

Så du sidder bare der og spiser karrysild uden brød?

Når man fjerner sukker og kulhydrater - betyder det desværre også at man skal være ekstra påpasselig hvis man snyder. Hvis du f.eks. er til fødselsdag eller ude til middag, og du spiser en kost med kulhydrater. Du vil opdage at din mave vil gå rimelig meget amok dagen efter. De gange hvor jeg har snydt har jeg forsøgt at mindske indtagelsen af kulhydrater alligevel. Et eksempel på dette er da jeg var til min farmors 94 årige fødselsdag og jeg fik serveret en traditionel frokostplatte. Jeg tog et stk brød. Der var godt nok nogle der kiggede da jeg sad og spise karrysild uden brød - men sådan måtte det altså være. Det kan også virke lidt voldsomt at sidde og spise karrysild med  gaffel direkte fra skålen, men det vender man sig altså til. I starten var det også en overvindelse for mig at spise pålæg uden brød. Men jeg tror lige at man skal over den der.. vaneting og den der "commes ils faut". Gør det der er godt og sundt for dig - og så må de andre spise deres kulhydrater!

De to B'er på Nørrebro Bryghus

Et andet eksempel var, da jeg var ude med en flok veninder på Nørrebro Bryghus og besluttede mig for de to B'er: Burger og Bajer. Bajeren drak jeg - men jeg endte alligevel med at spise en kvart burgerbolle og fem kartoffelskiver.Så skaden var ikke stor. Men selv lidt kulhydrat kan jeg sagtens mærke.

Når du tager sukker når du ikke er vant til det, kan det godt være at du kan mærke at det hele går lidt amok. Jeg selv må kæmpe mig igennem et glas cola nu og selv en gulerod smager meget sødt.

Spiser man efter LCHF hindrer man et højt blodsukkerniveau - så derfor er dette en kost der er særdeles venligtsindet overfor diabetikere.


Friday, May 31, 2013

Lækker middag på LCHF


Det kan sagtens lade sig gøre at tilberede en lækker middag, hvor man inviterer gode venner og familie på besøg, eller man bare her lyst til at sidde og hygge med hinanden. Der er faktisk ikke den store ændring der.

Køb en god steg eller nogle gode bøffer, og en gang salat: Det kan både være med almindelig salat, en kålsalat, noget med broccoli, eller bare lidt af det hele. Man bliver faktisk overrasket over hvor godt det smager, og hvor meget det mætter. Og så nogle ovnbagte grøntsager, såsom gulerødder, pastinakker, rødbeder, peberfrugt, squash og lidt løg, og en god rødvins/flødesovs, og lidt god rødvin. (Pas dog på med ikke for mange rodfrugter.)

 Ja når nu I kigger den her igennem - er der så virkelig den store forskel på, hvordan man ellers ville have lavet sådan en middag? Nej vel? 

Jo der havde måske været kartofler i stedet for rodfrugter, men ellers ikke den stor forskel.  Hvis ikke man fortæller sine gæster om det inden, vil de aldrig ligge mærke til at det er LCHF - det kan man jo så nævne bagefter, og så skal der nok komme gang i snakken og spørgsmålene ;-)

Held og lykke, og husk skriv endelig for spørgsmål også med opskrifter
Theis

Wednesday, May 29, 2013

Den dag vi drak olie

Vi drak ikke ligeså meget olie, som kaninen her på billedet. Men vi drak olie, ikke desto mindre. Og det var pænt klamt.

Det var 6. dag på LCHF og jeg ramte en sukker-craving mur. Det var ikke lige så slemt som den gang jeg var på Atkins, hvor jeg nærmest følte at jeg havde feber - men jeg havde det skidt. Jeg havde det som om, at der var et stof min krop BARE ville have, og det skulle bare være nu og her.

Addicted to sugar.... much?


Grunden til at min krop skreg - var at den ville have sukker. Den er jo vant til at jeg forkæler den med diverse sager som lakrids, alkohol, kage, pasta, ris og brød - så når jeg har holdt sukker på et minimum og der højst har været et stykke mørk chokolade 74 procent, enten rent eller sneget ind i Theis' dejlige avokado nutella eller lidt rødvin - ja så er det som om, kroppen tog armene over kors og råbte: "You kiddin' me?" Det var ligesom første gang jeg holdt op med at ryge, hvor jeg pludselig fik en ustyrlig nikotintrang efter 3. måned.

Alle undskyldningerne


I kender det sikkert - det der med når man craver noget helt vildt. Man prøver at komme på alle mulige undskyldninger for hvorfor man skal have lige præcis det som kroppen craver. "Jeg kunne også gå en lang tur hen til isboden..." "Ej det kunne da være hyggeligt med rødvin til aftensmaden!" "Nu har jeg været så god i seks dage så må jeg godt..." Alt det der. Desværre er det sådan, at uanset hvordan jeg ender og drejer det - så kan det godt være at jeg har været "god" i seks dage - men så snart jeg begynder at indtage et betydeligt indtag af sukker eller kulhydrater - så vælger min krop at brænde dette af - før det fede mad jeg OGSÅ spiser. Og så er jeg på den.

Vælg een synd


Jeg har engang hørt at når man er på kur - så skal man vælge een synd. Jeg har valgt rødvin. Dels fordi jeg elsker rødvin, og dels fordi ud af mange onder er der faktisk meget lidt kulhydrater og sukker i rødvin.

Skal du have en skefuld olie?


Mens jeg sad der og havde ondt af mig selv udbrød Theis lige pludselig at han havde læst på madbanditten at hvis man drak en skefuld olie ville sukkertrangen gå væk efter 15 minutter. Grunden til dette er at fedt stabiliserer og fjerner sukkertrangen. Hvorefter manden rejste sig og kom tilbage efter et minut. "Så!" sagde han. "Har du DRUKKET olie?" spurgte jeg. "Ja - bare en skefuld - det smagte ikke godt, men jeg skulle nok heller ikke have valgt den billige rapsolie." Ti minutter efter spurgte jeg ham om han havde det bedre - og ja det havde han. Så - efter en del overtagelse og kom-nu-du-tør-ikke stod jeg lige pludselig ude i køkkenet med Theis som lavede flyvemaskinen på mig med 1 spsk olivenolie.

Jeg havde absolut ikke lyst til olie. Jeg ville have drunglevrål. Og det var ret klamt. Jeg kastede så halvdelen op i vasken igen fordi det var så klamt. Så det hjalp ... lidt.

De der onde dage, hvor man sidder med korslagte arme og kalder andre mennesker for færdelige navne fordi man har det skidt - de kommer også på LCHF. De kommer typisk efter tredje dag. Min kom så på den sjette dag. Accepter at den kommer. Det går over.

Monday, May 27, 2013

Børne- og mandevenlig mad: Burger

Det sker at vi en gang i mellem har barn i huset, så derfor gælder det om at finde på mad som også er børnevenligt. Heldigvis er vi velsignet med et utroligt ikke-kræsent barn som er vant til at vi finder på alle mulige mærkelige ting, forslag og madretter der skal afprøves - og det modtages med smil og thumbs up.

(Bortset fra rødkålssalat med dadler - det bragte ikke megen glæde.)

Vi lavede burger, hvor Theis lavede burgerboller af blomkål, gulerod, solsikkekerner, nødder og æg.

Det var en succes og smagte rigtig godt. Vi spister burger med hakket oksekod, ost, bacon og diverse ting, man nu har lyst til at komme i.
Vi savnede slet ikke brødet. Du kan se billedet af burgeren, som Theis har taget på Instagram.

PS: Jeg behøver vel ikke at nævne den ekstra bonus det er, at der sniges ekstra grøntsager ind i kosten med bollerne? God måde at få børn til at spise flere grøntsager!

Thursday, May 23, 2013

Slik uden sukker giver mylderbæ

Sukkertrang!! Jeg har haft det BIG TIME. Men jeg vil sige at det er betydeligt mindre end den gang jeg var på Atkins, hvor jeg decideret havde influenza-lignende symptomer.

I gamle dage snød jeg og brugte light produkter

På andre kure har jeg snydt - det vil sige at jeg har kastet kærligheden på light produkter, såsom Cheasy Yougurt, light sodavand (fx Zero), og slik uden sukker. Min erfaringer med light produkter er: Du spiser mere fordi der er mere vand i (fx yougurt) og det mætter ikke.

Slik uden sukker giver mylderbæ. Det har jeg bitter erfaring fra dengang min veninde og jeg var i biffen og så at der var sukkerfri-slik i bland selv afdelingen. Allerede under filmen begyndte maven at brokke sig, og vi sad begge på toilettet efterfølgende.

Lidt om Zero og sukkersubstitutter


Og så er der det der med Zero. Colaen smager jo godt. Men så så jeg dokumentaren Hungry for Change, hvor de blandt andet taler om sødemidlet aspartam som de putter i light produkter i stedet for sukker - og det fik mig til at miste lysten.

Jeg har læst en del om de der light produkter der indeholder sødemiddel eller sukkersubstitutter i stedet for sukker. Og faktum er, at de produkt der er i, får en til at miste følelsen af mæthed - og derfor indtager man mere, end godt er.

Mæthedsfunktionen virker igen!


Når man er på LCHF og dermed indtager meget lidt kulhydrater, begynder maven og kroppen at lystre på mæthedsfunktionen - en funktion der slås ud af kurs af alle de kulhydrater og sukkerting og sukkersubstitutter man indtager. Nu ved kroppen pludselig hvornår den er mæt. Og som jeg tidligere har skrevet - jeg spiser betydeligt mindre nu, fordi jeg rent faktisk kan mærke hvornår jeg er mæt.

Summasumarum: Når man er på LCHF skal man holde sig væk fra både sukker og usunde sukkersubstitutter.

Glatte tænder all day long


En dejlig positiv ting ved at jeg ikke spiser kulhydrater er, at når jeg står og skal børste tænder om aftenen er mine tænder stadig glatte fra om morgenen. I kender sikkert den der ru fornemmelse af sukkerbelægning, der er sneget ind på tænderne i løbet af dagen. Den har jeg ikke længere.

Nedkølet frugtthe hjælper og snyder hjernen

Som en hurtig løsning til at snyde min hjerne har jeg i stedet kogt the og kølet ned. Jeg har et skab med et the arsenal der består af frugtthe, lakridsthe, hvid the mm. og jeg har kogt the, hældt det på flasker og sat det på køl. Når trangen kommer drikker Theis og jeg jordbærthe - det smager lidt henad saftevand, men der er ikke tilsat noget som helst, andet end en thepose.

Se et billede af mine forslag til lækker substitut på Instagram.

Wednesday, May 22, 2013

Opskrift på LCHF brød med Philadelphia ost


Her forleden stod jeg og skulle bage brød - men opdagede at jeg ikke havde nok kerner til det brød, jeg oprindeligt ville have bagt. Derfor søgte jeg på nettet og fandt en anden opskrift, som jeg improviserede fra. Og voila! Jeg fremtryllede et velsmagende, og rugbrøds-agtig brød. Jeg var meget stolt af mig selv, for jeg bager faktisk slet ikke. Jeg hader det! Alt det der dej, som kommer alle vegne - især når jeg vasker op.

Opvask bliver lidt nemmere uden klæg dej med gær.

Her kommer opskrift på brød:


100 g hørfrø
300 g blandet mandler, hasselnødder, valnødder og solsikkekerner
50 g smeltet smør
100 g græsk yougurt 10%
100 g Philadelphia ost
2 tsk bagepulver
4 æg

Mal frø, kerner og nødder til mel i en blender/foodprocessor/kaffemølle og bland det i en skål med de resterende rester. Hæl ned i en rugbrødsform med bagepapir og bag i oven ca 70 minutter ved 175 grader.

Husk at brødet ikke ryger så hurtigt som andre brød - da det dels mætter, og dels skal indtages i begrænset mængder. Af bitter erfaring har Theis og jeg oplevet at vi ikke kan nå at spise det inden det bliver muggent. Derfor er det en god ide at skære halvdelen fra det bagte brød og smide det i fryseren.

Tryllebillede af magisk mættende, velsmagende brød uden mel og gær:



Monday, May 20, 2013

Brød på LCHF: Hvordan undgår man hjemmebag, kanelsneglen fra Emmerys og bollerne fra frost?

Jeg har brugt rigtig mange år på at anskue brød som fjenden. Så derfor var det ekstra syndigt de weekender, hvor morgenmad bestod af brød - bagerbrød, hjemmebagt brød, kanelsneglen fra Emmerys. Uhmmm.
I mange år bestod min frokost faktisk ikke af rugbrød men af salat, hytteost og skinkestrimler. Men jeg var sulten.

Ohhh toast med smeltet ost og skinke!!


Jeg har ikke fået en toast i årevis. Ohh den der lækre toast med smeltet ost og skinke. Måske med drys af madras karry. Virkelig syndigt.

Men for sådan en som Theis, der spiser rugbrød hver dag - og egenligt aldrig har fået at vide at det er fjenden, kan det være ekstra svært.

Formidabel nøddebrød


Men i bogen er der en formidabel opskrift på et nøddebrød, som er lavet uden mel, korn og gær. Opskriften kan du finde her.

Det er utroligt nemt at bage brødet. Og jeg er særligt glad for jeg bager ikke. Jeg kan simpelthen ikke klare dej. Jeg hader at vaske op efterfølgende og får typisk dej og klister i hele køkkenet. Før og under opvasken forstås. Men her er der ingen melklister. Her er mange kerner og frø men det er ok synes jeg.

Det kan godt komme som lidt af et chok over prisen at fremstille brødet - især hvis man er vant til at købe rugbrød, der max koster en flad tyver. Istedet skal man konsumere væsentligt mindre nu end normalt brød.

To skiver er en kamp at komme igennem


Den første morgen sad Theis og jeg og spiste, og Theis havde taget to skiver - og han kæmpede en brav kamp. Det tager tid og kræfter at tygge igennem og det mætter MEGET. Det er forøvrigt heller ikke meningen at man skal spise meget af det, da man skal passe lidt på med de nødder.

Jeg havde ikke en rugbrødsform, da vi bagte, så jeg brugte et ildfastfad i stedet. Jeg har nu købt en form så det næste brød bliver ikke ovalt :)

I kan se et billede af  brødet i ovnen på Instagram.

Jeg har også eksperimenteret med et andet brød baseret på Philadelphia ost og græsk yougurt. Det smager meget som "rigtig" brød og opskriften får I senere :)

Saturday, May 18, 2013

Betyder LCHF et farvel til snacks?


Betyder LCHF så et farvel til snacks?

Både ja og nej.

Det vi kender, med at sidde fredag aften med en stor skål slik, chips og popcorn - ja det er desværre slut. Men ind kommer MØRK chokolade og hold nu fast FLÆSKESVÆR -  ja den troede jeg heller ikke på da jeg hørte det første gang. Enhver mands ynglingssnack.

Der er nu ikke noget, der kan gøre en mand glad, som når ens kæreste/kone sidder i sofaen fredag aften, og kigger på en og spørg om man ikke lige hopper ud og henter en pose flæskesvær eller noget mørk chokolade. Så kan jeg altså godt overleve ikke at sidde og køre 500g blandet slik ned, hvor jeg alligevel sidde bagefter og har det dårligt.

Så da vi var ude at handle ind en dag, og vi også skulle have flæskesvær, tog jeg kun én pose, hvorpå Martine kiggede på mig, og sagde "Ej skat, vi skal altså have to poser"  :-) så bliver jeg altså glad.

Den mørke chokolade skal være på minimum 70 % kakao, og det smager afsindig godt sammen med et glas rødvin. Selvom  man har spist flæskesvær og et par stykker mørk chokolade, så sidder man ikke med den der oppustet fornemmelse bagefter, som man gør efter slik og chips.


Held og lykke med det hele
Theis

Wednesday, May 15, 2013

Sådan overtaler du manden til at være med på kur

En af de sjove spørgsmål jeg fik, da jeg fortalte folk, at Theis og jeg var begyndt på LCHF, var: "Hvordan har du overtalt Theis til at være med?"

Det var ikke svært. Dels fordi Theis elsker, når jeg afprøver forskellige projekter på ham - han synes det er sjovt med udfordringer, projekter og rammer - men der er også en helt anden basal grund til at han synes LCHF var og er fantastisk:

Bacon.

Så hvis du er en, der gerne vil afprøve LCHF af derhjemme og har brug for at overtalelsesargument for noget support - så værsgo. Du må gerne bruge mit argument. Det virker:

"Du må gerne spise masser af bacon."

og

"Du må gerne spise flæskesvær."

Ny Facebookside

Hej allesammen
vi har oprettet en Facebook side - så I også kan få notifikationer på Facebook, når vi opdaterer. Håber vi ses på Facebook :)

Tuesday, May 14, 2013

Det smager slet ikke af prut

Blomkål! Kål i det hele taget! Behøver jeg at sige mere? I Jane Faerbers bog anbefaler hun at lave "blomkålsris" hvilket er, at man tager noget blomkål, giver det en tur i foodprocesseren, hælder det i en skål efterfølgende, hælder kogende vand over - lader det trækker i ca 2 min. Hælder vand fra - og voila! Så er der blomkålsris. Det kan man så bruge i diverse madretter.

Low Carbonara med kål og blomkål


Jeg lavede Jane Faebers Low Carbonara - som er lidt henad den klassiske carbonara - men uden pasta - og med grønstsager, kål og blomkålsris. Det smagte rigtig godt - eller som Theis ville råbe: MUMS! Blomkålen kunne man ikke smage, og hverken det eller kålen smage slet ikke af prut.

Jeg lavede low carbonara med rødkål - for det var det, jeg lige havde i køleskabet. Og da jeg ikke er klar til piskefløde endnu, brugte jeg i stedet mælk så hele retten blev lilla-agtig :) Men det smagte fint. Og så var der bacon i - til Theis' store glæde.

Lidt irriterende at stå og rive alle grøntsager ultra fint. Det tog en krig. Jeg har ikke en spiralizer som man bruger til at rive grøntsager så de ligner pasta - så indtil videre bruger jeg en gulerodsskræller. Jeg bandede lidt for jeg er ret utålmodig.

Sidegevinst: Jeg spiser mindre


En sidegevinst ved denne koststil er at man spiser mindre. Hvor jeg før ville tage væsentlig mere og to gange, tager jeg nu kun en gang. Forleden kæmpede jeg mig igennem et stykke kylling - Theis lige så - og han er en stor, høj mand med god appetit.

Sunday, May 12, 2013

Forberedelser til LCHF

Nu var det ikke ligefrem at jeg tænkte; "Så! Nu skal jeg følge LCHF!"

Der skal en del til at begynde på en ny kost. Man skal nemlig ikke anskue LCHF, som en decideret kur - men nærmere som en kost-og livsstil.

Mit køleskab før LCHF var fyldt op med skummetmælk, skyr, cheasy yougurt - mit skab med pasta, linser, kikærter, kornprodukter mm. Med LCHF skal man købe lidt andre madvarer - og det der med "high fat" - der havde jeg brug for at tage noget tilløb til. Derfor tog jeg noget tid, hvor jeg forberedte mig mentalt. Der gik ca to måneder fra jeg hørte om LCHF første gang, før jeg tog springet. Og der gik to uger fra jeg fik bogen, til jeg granskede den.

Det der med angsten for kulhydrater og angst for fedt


Jeg har levet af angst for kulhydrater og angst for fedt hele mit voksenliv. Jeg har prøvet alverdens kure, diæter, kost og livsstilsændringer. Konklusionen er følgende: Jeg har været drøn hamrende sulten! Og nu når jeg tænker over det, er det da klart, at jeg har været sulten; Når man skærer kulhydrater som brød, pasta og ris væk og ikke erstatter det med noget andet - men i stedet spiser fedtfattigt og light produkter - ja så har kroppen ikke så meget energi eller noget at tage af. Den bliver fyldt med skidt og stoffer, som fortæller kroppen, at den vil have mere og mere. Så jeg har været sulten og træt, og der er ikke gået særlig længe, så gik jeg amok med pasta og brød alligevel. For det lå nærmest i skabet - og jeg var sulten.

Og så er der lige LCHF, der siger at man gerne må spise fed mad. Jeg blev nødt til at forberede mig mentalt og overvinde den der: Ikke mere skyr og cheasy produkter - nu er det fuldfed ost, rigtig smør, græsk yougurt 10% og GISP !!piskefløde!!

Ikke mere sukker


Med LCHF må man slet ikke spise sukker eller sukkersubstitutter som der fx findes i lightprodukter. Derudover er det jo også det sukker, man får ind i kosten her og der, som man ikke lige tænker over: Ketchup er en af dem. Jeg har nu truffet det valg ikke at være fuldkommen fanatisk - men man skal dog gå lidt varsomt og klogt frem. Det kan godt være lidt svært at vinke farvel til sukker eller sukkersubstitutter. Især hvis man er glad for cola eller zero eller som i mit tilfælde: Meget glad for saltlakrids.

Indkøb af LCHF madvarer


Sidste weekend satte jeg mig ned og kiggede bogen grundigt igennem. Jeg dannede mig et overblik over hvad der skulle til, hvad der skulle købes, planlagde hvordan aftensmaden skulle se ud nogle af aftnenerne den følgende uge - og så tog jeg Theis i hånden og gik i Netto.

Vi købte græsk yougurt, bacon, mandler, nødder, frø (sesam fx), ost, frosne bær, grøntsager (fx aubergine og blomkål).. sådan lidt all round.

LCHF er en investering


LCHF kan godt være dyrt. Men det er et slikforbrug også. Og light yougurter. Og sodavand (hvis man er til det). Og når jeg tænker på, at jeg investerer i velvære i min krop, at have det godt i maven, være mæt, god søvn og formindskning af humørsvingninger - ja så synes jeg egentlig at det er ok.

Theis og jeg brugte søndag eftermiddag og aften på at forberede os til at starte LCHF - vi bagte nøddebrød og lavede kold the, og så startede det nye liv dagen efter.

Spørgsmål fra jer: Må man spise kikærter, quinoa og linser?

Jeg er blevet spurgt om man må spise kikærter, quinoa og linser og svaret er desværre nej. Quinoa har et stort indhold af kulhydrater (typisk ca 65 g pr 100 g).  Linser og kikærter har 50 g kulhydrat pr 100 g. Hvis man vil tabe sig skal man indtage ca 50 -100g kulhydrat om dagen - og disse kulhydrater er bedst reserveret til grøntsager såsom gulerødder eller rodfrugter. Eller til mørk chokolade når sukkertrangen kommer.


Thursday, May 9, 2013

Forsøget begynder

Nå men i går, da jeg skrev på Facebook, at jeg var gået i gang med LCHF og var forsøgskanin, fik jeg en del henvendelser. Så jeg tænkte, at nu ville jeg finde et sted at samle min oplevelser. Og det vil også holde mig lidt mere til ilden, hvis jeg bliver træt af det om et par uger.

Hvorfor LCHF?

Vi har talt rigtig meget om LCHF på arbejdet. Blandt andet på grund af, at vi vidste at Jane Faerbers bog var på vej, og fordi vi ved, hun er ret populær. Så forventninger til bogen var mange og store. Sideløbende begyndte et par af mine kollegaer at følge LCHF. Jeg begyndte at læse om LCHF på Jane Faerbers blog, Madbanditten, og da bogen skulle udkomme tænkte jeg, at jeg ville prøve det, så jeg købte bogen.

Hvad er LCHF?

LCHF står for Low Carb High Fat - og det drejer sig om at skære kulhydrater ned på et minimum og skrue op for fedtet - især det gode fedt. Det betyder et farvel til ris, pasta, kartofler, sukker, brød, mad med mel, korn -  og hej til piskefløde, avokado, græsk yougurt, bacon, smør mm. Man skal også passe på de grøntsager, der indeholder meget kulhydrater.

Nu er jeg jo ikke ekspert...

Og jeg er lige begyndt, så jeg skal lige lære det her. Derfor kan det være, at jeg siger ting, som er forkert. Men jeg bliver vel klogere, jo længere hen i forløbet jeg kommer. Men det er sådan set også meningen med den her blog: At rapportere hvad jeg finder ud af, mine succeser og fejltagelser. Jeg er ikke ude på at fortælle om et færdigt resultat, der er efter bogen.

Den her blog ser kedelig ud

Ja - jeg gider altså ikke gøre så meget ud af design, da jeg sidder rigtig meget foran min skærm (computer/tablet/tlf), når jeg arbejder. Så det bliver bare en basic blog. Men det er jo også teksten, og det jeg skriver, der vel skal være i fokus?

I får heller ikke smarte billeder - men kun dem, jeg hurtigt tager med telefonen. Og måske tager igennem et Instagram-filter.

Hvad betyder det at jeg er forsøgskanin?

Jeg vil lige pointere, at det her er et privat forsøg - jeg får altså ikke penge fra arbejdet at skrive en blog om LCHF, hvor jeg linker til bogen. Jeg har selv besluttet at følge denne kur, købe bogen, og jeg skriver på bloggen i min fritid. Så når jeg er forsøgskanin, er det noget, jeg selv har valgt at udsætte mig selv for :) Grunden til at jeg linker til bogen, er sådan set bare, fordi at den er god, brugbar, og hvis jeg alligevel skal linke til bogen, kan jeg ligeså godt linke til saxo.com. Så jeg er lidt arbejdsskadet, men hvem er ikke det?

Jeg er ikke alene

Jeg laver dette forsøg sammen med min kæreste Theis, så I vil ind i mellem også høre lidt om hans oplevelser.

Håber I vil følge med i mit forsøg - skriv til mig, hvis I har spørgsmål i kommentarene nedenfor - fx hvis der er ting, I gerne vil have jeg skal skrive om - eller hvis I selv følger LCHF og har nogle indspark.